Serapeptáza, nazývaná aj serapeptidáza alebo seratopeptidáza, je enzým, ktorý rozkladá alebo odbúrava proteínové častice.

Vytvára ho priadka morušová, ktorá ho používa na rozklad morušových listov, ktorými sa živí, ale aj na rozpúšťanie svojich zámotkov z pevných vláken (používaných na výrobu hodvábu), keď sú pripravené stať sa motýľom.  Enzým produkuje  priateľská baktéria žijúca vo vnútornostiach priadky morušovej. Živé organizmy si vytvárajú enzýmy, aby dokázali urýchliť  špecifické chemické procesy. Pre priadku morušovú je enzým serratia peptidase nevyhnutný na prežitie. 

Serapeptáza je čisto prírodná alternatíva väčšiny syntetických protizápalových liekov. Má komplexné účinky na organizmus - usmerňuje hormonálnu nerovnováhu, rozkladá krvné zrazeniny, odumreté tkanivá, cysty, zápalové látky všetkých druhov, má čistiace účinky, pomáha vylučovať toxíny z tela...

Jej pozitívne účinky sú klinicky potvrdené pri liečbe:
- srdcovo-cievnych ochorení
- vysokom krvnom tlaku
- cukrovke II.stupňa
- migréne a bolestiach hlavy
- cystickej fibróze prsníka
- zápale dýchacích ciest
- zápaloch rôzneho druhu
- ochorení čriev
- astme
- osteoporóze
- roztrúsenej skleróze
- úrazoch (aj športových)
- očistení organizmu od toxínov

Pomáha pri liečbe zápalových ochorení, artritída, zápaly dýchacích ciest, rozpúšťa krvné zrazeniny, zabraňuje opuchom a hromadeniu tekutín v tele.