URČENÉ PRE:
  • tehotné ženy, pôrod
  • deti
  • zvieratá

Tehotenstvo
– je pre ženu veľkou zmenou nielen fyzickou, ale i psychickou.

Bachove esencie pomáhajú zvládnuť negatívne pocity a prežiť toto obdobie v harmónii, čo je veľmi dôležité pre matku aj dieťatko.

Walnut – pomáha vyrovnať sa so všetkými zmenami.

White Chestnut – pre pokojnú myseľ, aby ste nemysleli na veci, ktorých sa bojíte. Je vhodný aj v prípade, ak Vám hlavou neustále krúžia myšlienky.

Crab Apple – pomáha ženám, ktoré negatívne vnímajú fyzické zmeny počas tehotenstva. Ak ste prežili ťažkú situáciu pred pôrodom.

Impatiens – na trpezlivosť, ak sa blíži termín pôrodu. (Je súčasťou Rescue Remedy)

Mimulus – proti strachu a obavám z pôrodu.

Rock Rose – ak prepadáte panike a veľkému strachu už len pri pomyslení na pôrod. (Je súčasťou Rescue Remedy).

Red Chestnut – ak máte obavy o zdravie dieťatka a ste napätá pri každom vyšetrení.

Olive – proti únave a vyčerpaniu.

Rescue Remedy – na celkovú vnútornú pohodu. Odporúčam začať užívať najneskôr 2 týždne pred termínom pôrodu.



Pôrod

Rescue remedy – Samotný pôrod je náročný a niekedy traumatizujúci nielen pre matku, ale aj pre dieťa.

Rescue Remedy pomáha ľahšie zvládať pôrodné bolesti, neutralizuje nepríjemné pocity počas pôrodu a obnovuje vnútornú rovnováhu.

Agrimony – pomáha zvládať silné kŕče a silné pôrodné bolesti.

Walnut – pomáha pri otváraní sa maternice a vytlačeniu dieťaťa.

Gentian, Olive, Walnut, Wild Rose – pri vyčerpávajúcich pôrodných bolestiach.

Rescue remedy, Olive, Wild Rose - pri cisárskom reze alebo predčasnom pôrode.

Olive – ak bol pôrod ťažký a vyčerpávajúci.

Wild Rose – pri neobyčajne ťažkom pôrode.

Gentian – po ťažkom pôrode posilňuje životnú silu dieťaťa.



Obdobie po pôrode

Olive - ak ste unavená z nočného vstávania a starostlivosti o dieťa.

Walnut – na zvládnutie zmien v úlohe matky.

Elm – ak máte pocit, že všetko je na Vás priveľa.

Red Chestnut – ak máte prehnaný strach o dieťatko, ste napätá a nedokážete sa uvoľniť.

Larch – ak si prestávate veriť, či sa staráte dobre o dieťatko.

Pine – ak Vás prepadajú výčitky (napr. ak nemôžete kojiť).

Mustard – ak Vás prepadá smútok a melancholická nálada.

Rescue Remedy – napomáha rýchlejšiemu zotaveniu organizmu a rýchlejšie sa hoja aj rany.



DETI

Strach z prvého dňa v škole, tlak z povinností, z očakávania rodičov, stres z voľného času popoludní a k tomu ešte hnev na najlepšieho kamaráta. To všetko prináša každodenný život našich detí. Niet divu, že veľa detí je už v rannom veku preťažených. A ich reakcie na situácie sú rozdielne. Niektoré deti sú vystrašené, uzatvárajú sa do seba, iné sú agresívne, alebo sa snažia upútať na seba pozornosť.


Ako pomáhajú Bachove kvetové esencie
Keď vaše dieťa trpí nasledujúcimi problémami alebo musí prekonávať určité stresové situácie, pomáhajú Bachove kvetové esencie lepšie sa s danou situáciu v živote vyrovnať.


Keď je dieťa plné strachu bez nevysvetliteľných príčin.
Trpí vaše dieťa nedefinovanými strachmi, tak je správnou voľbou Aspen (Topoľ osika), aby tieto strachy prekonalo. Je vhodný aj pre deti, ktoré majú desivé sny alebo sa boja zaspávať v tme.


Ak má dieťa strach z konkrétnych vecí alebo situácii.
Spektrum strachov môže byť naozaj široké, od strachu z lekárov až po strach zo zvierat. Tu môže pomôcť Mimulus (Čarodejka škvrnitá).


Keď sa dieťa nepoučí z chýb.
Sú to väčšinou školské výsledky, ktoré ovplyvňuje povrchnosť a nedôslednosť. To môže pozitívne ovplyvniť Chestnut Bud (puk Pagaštanu konského), ktorý pomáha deťom objektívne vidieť vlastné chyby, poučiť sa z každej skúsenosti.

Keď si dieťa nedôveruje.
Ak má dieťa málo sebadôvery zo strachu, že zlyhá, neberie určité aktivity ani do úvahy. A to ani vtedy, keď k tomu má všetky predpoklady a schopnosti. V tomto prípade pomáha Larch (Smrekovec opadavý).

Keď sa narodí súrodenec.
Dieťa sa musí začať deliť o pozornosť rodičov. Táto situácia môže viesť k závisti a k žiarlivosti na nového súrodenca. V týchto prípadoch pomáha Holly (Cezmína ostrolistá).

Keď je dieťa zasnené.
Keď sa dieťa len ťažko koncentruje a tiahne radšej k samote miesto toho, aby venovalo pozornosť aktivitám v prítomnosti. Dieťa, ktoré často cez deň sní a žije vo vlastnom svete, môže s kvetom Clemantis (Plamienok plotný) načerpať viac vitality a získať živý záujem o okolitý svet a dianie v ňom.

Keď sa dieťaťu cnie po domove.
Veľa detí si len ťažko zvyká na nové prostredie, obzvlášť, keď sú prvý krát odlúčené od rodičov, napríklad v škôlke alebo v škole. V tomto prípade dieťaťu pomáha Honeysuckle (Zimolez kozí), aby sa zúčastnilo prítomného diania a nemyslelo stále na domov.

Keď váš poklad vyžaduje obzvlášť veľa pozornosti.
Rozpráva Vaše dieťa o sebe nepretržite a potrebuje neustále publikum? Mnohé deti majú sklon k vychvaľovaniu sa a sú naproti tomu malo citlivé k ostatným ľuďom a zvieratám. Heather (Vres obyčajný) pomáha rozvíjať vo vašom dieťati väčšiu citlivosť pre ostatných a vymaniť sa z fixácie len na vlastnú osobu.

Dávkovanie
Dávkovanie originálnych Bachových esencií je rovnaké pre dospelých aj pre deti. Pri užívaní môžete nakvapkať 4 kvapky zvolenej esencie 4x denne do pohára s vodou, do ovocnej šťavy alebo do kojeneckej fľaštičky s mliekom. Takto pripravený nápoj dieťa môže pomaly odpíjať. Užívanie možno opakovať podľa potreby. Ďalšie možnosti užívania: nanášať kvapky na citlivé časti ako sú pery, spánky, zápästie a zadná časť uší.
Pri Krízovej esencie sa kvapkajú 4 kvapky.

OBJEDNAŤ
https://www.bachove-kvapky.sk/produkty/bachove-esencie/bachove-kvapky-pre-deti-detail


ŠKOLÁCI

Nástup do školy je čas, okrem obvyklého nákupu školských potrieb, prezúvok, či školskej tašky, spojený v detských dušiach aj so záťažou, zodpovednosťou alebo strachom a nízkou sebadôverou.

Jemnou a bezpečnou podporou pri takýchto malých duševných boliestkach prinášajú práve vybrané kvetiny Dr. Bacha.


Pri akútnom strachu a strese: Rescue Remedy – Krízové kvapky alebo sprej
Vhodná pomoc v akútnej situácii, keď Vaše dieťa nechce ísť do školy alebo škôlky, obáva sa ostatných detí a ráno pred odchodom zdržuje a cíti sa nervózne, snaží sa čo najďalej naťahovať odchod z domu.


Pri strachu z konkrétnych vecí alebo situácii: Mimulus – Čarodejka škvrnitá
Mimulus je veľmi vhodná esencia pre deti, ktoré majú konkrétny strach, boja sa napr. hodiny matematiky, cesty do školy (ak napr. jazdia samé autobusom), majú strach z nejakej autority v škole, strach zo skúšky, písomky, z domácich úloh... Tento strach ich môže emocionálne vykoľajiť a spôsobiť aj nemalé fyzické problémy.

Mimulus je skvelý pomocník aj pri strachu z návštevy u zubára.


Pri hyperaktivite: Impatiens – Netýkavka žliazkatá, Vervain – Železník lekársky, Cherry Plum – Slivka čerešňoplodá
Deti majú v sebe plno energie, sú stále v pohybe a stále niečo nové objavujú. Ich nahromadená energia sa však niekedy ťažko smeruje k pokoju a koncentrácii. Určité spôsoby správania často poukazujú na hyperaktivitu, ktorá u detí potrebuje naozaj jemný a citlivý prístup. Ten môžu spolu s Vašou láskou a nehou podporiť aj kvety Impatiens – pri nepokoji a netrpezlivosti, keď všetko robí veľmi rýchlo bez uvažovania, Vervain pri vnútornom napätí, podráždenosti, často i prílišnom nadšení, keď chce zvládať aj niekoľko činností naraz, Cherry Plum pri hysterickom správaní, návaloch zlosti a strate sebakontroly.


Pri vnútornej neistote a chýbajúcej sebadôvere: Larch – Smrekovec opadavý
Larch prináša Vašim deťom dostatočnú dávku sebavedomia, s ktorým ľahko prekonávajú každodenné prekážky, vďaka svojej vlastnej vnútornej istote sa cítia i v škole, v kolektíve, medzi kamarátmi či na poobedných záujmových aktivitách vyrovnane, sebaisto a budú sa tak radi púšťať do väčších úloh, ktoré im budú prinášať radosť a naplnenie.


Pri chýbajúcom eláne a radosti nielen z domácich úloh: Hornbeam – Hrab obyčajný
Hornbeam prináša potrebné množstvo koncentrácie, elánu, radosti aj odhodlania zvládať každodenné úlohy nielen na vyučovacích hodinách, či pri domácich úlohách, ale aj pri iných mimoškolských aktivitách. Ak Vaše dieťa rado odkladá úlohy či povinnosti na inokedy, Hornbeam je tou správnou voľbou.


Pri pocite únavy a vyčerpania: Olive – Oliva európska
Školský deň plný koncentrácie, poobedné záujmové krúžky, večerné dokončovanie domácich úloh môže byť pre Vašu ratolesť naozaj únavným až vyčerpávajúcim kolotočom. „Všetkého je nejako veľa, prerastá mi to cez hlavu“ sú slová naznačujúce, že Vaše dieťa a často i Vy osobne potrebujete nabrať a načerpať silu a rovnováhu z kvetu Olive.


Pri malých aj väčších úrazoch a boliestkach: Rescue Cream – Krízový krém

Krízový krém prináša úľavu od malých zranení, modrín, odrenín, ale aj pri bolestiach hlavy , kĺbov a unavených svalov pri športovaní.



ZVIERATÁ

Hlavným dôvodom prečo sa kvetové esencie čím ďalej tým viac používajú v liečbe je fakt, že za každou chorobou alebo problémom je náš psychický stav. Zvieratá tak isto ako aj ľudia prežívajú rôzne emocionálne stavy ako strach, úzkosť, nervozita, obavy, hystéria, nechuť, apatia, smútok.....Preto sú Bachove kvetové esencie účinné aj u zvierat. Pomáhajú zvieratám nájsť vyrovnanosť a harmóniu v ich prirodzenej povahe. Zvieratá na svoje okolie reagujú veľmi citlivo. Je potrebné dobre pozorovať ich správanie a správne ho aj interpretovať, aby sme zvolili správnu esenciu. Podobne ako u ľudí, aj u zvierat sa Bachove kvapky môžu užívať s inými alopatickými liekmi alebo homeopatikami. Bachove kvapky nevyvolávajú ani u tak citlivých bytostí ako sú zvieratá žiadne nežiadúce vedľajšie účinky. Sú 100% prírodné a netoxické.


Dva kroky pre správny výber esencie pre zvieratá:

Je veľmi dôležité starostlivo zviera pozorovať – jeho nálady a stavy, zvláštne signály, potreby, rituály...Do úvahy treba brať aj vzťah majiteľa a zvieraťa, ktorý je často východiskom k vyriešeniu problému. Je dobré si urobiť stručné poznámky – kľúčové slová.
Podľa kľúčových slov, ktoré charakterizujú vaše zviera vyberte najvhodnejšiu esenciu a porovnajte popis esencie s profilom zvieraťa. Ak je to potrebné môžete zmiešať aj dve esencie.


Užívanie:
Kvapky sa môžu podávať priamo do úst zvierať alebo rozotrieť okolo nosa. Môžete ich aj nakvapkať do tekutiny, ktorú zviera počas dňa pije. Zvyčajne sa dávajú 4 kvapky, väčším zvieratám (krava, kôň) sa dáva 10 – 15 kvapiek. Esencie môžete aj zmiešať dať do rozprašovača a používať priamo na telo zvierať. Tento spôsob sa osvedčil u vtákov a rýb alebo vyľakaných zvierat, ktoré odmietajú akúkoľvek liečbu. Zviera môžeme aj kúpať alebo umývať vo vode, do ktorej sme nakvapkali niekoľko kvapiek príslušnej esencie.


Najčastejšie používané esencie pre zvieratá:

Chestnut Bud (Pagaštan konský) – zviera nereaguje na vaše podnety, neprijíma výcvik a drží sa stále svojich zažitých zvykov.
Larch (Smrekovec opadavý) – zviera má nedostatok sebadôvery voči iným zvieratám, je vyľakané a vyhýbavé.
Mimulus (Čarodejka škvrnitá) – zviera je plaché, vyľakané príchodom cudzej osoby alebo hlukom
Star of Betlehem (Bledavka okolíkatá) – zviera prežilo šok, napr. zlé zaobchádzanie zo strany majiteľa...
Vervain (Železník lekársky) – zviera má prehnane plno energie, je podráždené a napäté..
Walnut (Orech kráľovský) – zviera má problémy privyknúť si na nový domov, ťažko si zvyká na nové zviera v domácnosti, esencia vhodná aj v období očakávania nových prírastkov

OBJEDNAŤ
https://www.bachove-kvapky.sk/produkty/bachove-esencie/bachove-kvapky-pre-zvieratka-detail



Rescue Remedy/Krízová esencia

Veľa majiteľov má rovnaký problém s návštevou u veterinára. Zviera je veľmi vystresované, nekľudné a vystrašené. Veľa krát však preberá túto nervozitu aj od svojho pána. Zvieratá citlivo vnímajú vonkajší svet a zmeny v ňom. Ihneď reagujú na neobvyklé situácie (silvestrovské strieľanie, neobvyklé zvuky, sťahovanie, strata milovaného pána...) svojim individuálnym spôsobom (strach, agresia, apatia...)
Každé zviera reaguje na stres inak. Dobrým pomocníkom v týchto situáciách je Rescue Remedy/Krízová esencia. Tieto kvapky prinášajú veľmi jemnú a účinnú pomoc v krízových situáciách. Pozitívne reakcie na užívanie týchto kvapiek zvieratami sa stále častejšie potvrdzujú. Rescue Remedy / Krízová esencia pomáha vášmu zvieratku nájsť opäť harmóniu a vyrovnanosť


Dávkovanie Rescue Remedy:

Malým zvieratám pridajte 4 kvapky do vody alebo na jedlo. Väčším zvieratám ako kôň dajte 10 kvapiek. Kvapky môžete nakvapkať aj na nos zvieraťa alebo na pokožku. Pre strese, ktorý predvídate, môžete kvapky podávať už vopred. (napr. Návšteva veterinára)

Bachove esencie pomáhajú zvieratám prekonať stres, strach, úzkosť, bolesť, poruchy správania, traumy z nepríjemných udalostí či lepšie znášať chorobu či zmenu majiteľa... Obnovujú rovnováhu a harmóniu skutočnej povahy zvieraťa.


Rescue Remedy

Rescue remedy kvapky sú vhodné ako prvá pomoc ale aj na dlhodobé užívanie.


Pomáhajú prekonať zvieraťu:
  • šok a traumu z návštevy veterinára,
  • traumu a bolesť pri zranení
  • šok po napadnutí iným zvieraťom
  • smútok a traumu pri zmene alebo strate majiteľa
  • zmenu prostredia pri sťahovaní
  • stres z výstav a návštevy veterinára
  • chorobu a čas regeneráciu po chorobe, operácii a pod.

Na dlhodobé užívanie sú vhodné pre traumatizované, nervózne a bojazlivé zvieratá. Mimoriadne sú vhodné pre zvieratá v útulkoch a adoptované zvieratá z útulkov. Ak ste majiteľom zvieraťa, majte tieto kvapky vždy po ruke v domácej lekárničke a použite ich ako prvú pomoc ešte pred návštevou veterinára. Obvykle účinkuje rýchlo a spoľahlivo.




APATIA

WILD ROSE
  • podporuje chuť žiť
  • pre apatické zvieratá bez chuti ho života
  • pre zvieratá v kritickom stave so studeným telom
  • pre opustené zvieratá v útulkoch, zoo
  • pre zvieratá, ktoré nejavia záujem o potravu
  • pre zvieratá, ktoré majú málo energie, nechcú sa hýbať
  • dlhodobo smutné a apatické zvieratá



NEVOĽNOSŤ PRI CESTOVANÍ

RESCUE REMEDY - celkovo ukľudňuje a stabilizuje rozrušené, nervózne zviera

STAR OF BETLEHEM - keď zviera prežilo pri cestovaní šok (nehoda, zranenie) a odvtedy sa bojí

SCLERANTHUS - kinetóza, nevoľnosť z pohybov pri cestovaní

MIMULUS - bojí sa auta, prepravného boxu

ROCK ROSE - zviera prežíva paniku, chveje sa, je neschopné pohybu



OBCESÍVNE CHOVANIE

WHITE CHESNUT:

  • neustále olizovanie srsti
  • škriabanie
  • sebapoškodzovanie
  • kožné problémy
  • sústavné kúsanie chvosta, uší, slabín
  • pri kožných problémoch sa odporúča kombinovať White Chestnut s Crab Aopple



PROBLÉMY PRI VÝCVIKU

ROCK WATER
  • pri stuhnutosti fyzickej aj psychickej
  • zviera nespolupracuje, opakuje stále rovnaké vzorce správania,
  • zviera je neprispôsobivé, tvrdohlavé
  • môže byť aj pre dominantné zvieraté s teritoriálnym správaním
  • zviera sa nevie prispôsobiť novému režimu
  • má nedostatok ohybnosti, pružnosti, je stuhnuté


IMPATIENS
  • pre podráždené, nervózne zvieratá
  • pre hyperaktívne, netrpezlivé zvieratá
  • pre nervózne zvieratá z nedostatku zamestatnia, hyperaktivita
  • robia pri výcviku chybu, kvôli tomu, že všetko robia rýchlo
  • podporuje kľud a trpezlivosť pri výcviku


VERVAIN
  • pre zvieratá, ktoré majú extrémne veľa energie, sú stále v behu (teriéry, borderkólie)
  • pre psov, ktorí z nadšenia ťahajú na vodítku
  • pes z nadšenia skáče na ľudí, nevie sa "zmestiť do kože"
  • zviera je napäté, nevie sa uvoľniť, do všetkého je "hr"
  • zviera má stále plno energie aj po výraznej aktivite



UTRPENIE

SWEET CHESNUT
  • je vhodný pri extrémnom fyzickom a psychickom utrpení
  • odporuje odolnosť
  • lieči silnú bolesť psychickú aj fyzickú
  • je vhodný pre zvieratá, ktoré prežili týranie alebo kruté zaobchádzanie
  • pre zvieratá z veľmi zlého prostredia
  • pre zvieratá, ktoré po odlúčení od pána odmietajú potravu a hladujú
  • pre zvieratá s vážnym ochorením
  • pre zvieratá so závažnými psychickými poruchami
  • pre divoké zvieratá, ktoré sa zrazu ocitli v zajatí a trpia
  • pre zvieratá, ktoré sa používali na výskum a testovanie
  • Sweet chestnut sa dobre dopĺňa Olivou


OLIVA
  • dopĺňa silu po dlhodobom utrpení, chorobe, týraní
  • podporuje obnovu síl po ťažkej chorobe
  • pre vyčerpané zvieratá, ktré sa stratili a boli sami



VYČERPANIE

OLIVA
  • pomáha pri mentálnom a fyzickom vyčerpaní
  • obnovuje silu po chorobe, športe, extrémnej fyzickej aktivite, pôrode)

SWEET CHESNUT
  • pomáha prekonať vyčerpanie po extrémnom psychickom alebo fyzickom utrpeni ako týranie, nevhodné podmienky, zlé zaobchádzanie..



VÝKYVY SPRÁVANIA

SCLERANTHUS
  • podporuje vyrovnanosť
  • pre zvieratá, ktoré majú nevyspytateľné správanie a nedajú sa odhadnúť
  • pre zvieratá, ktoré majú neurčité zdravotné problémy, raz zápcha, potom hnačka, striedavá chuť do jedla, kolísanie teploty...
  • odporúča sa aj pri nevoľnosti v aute z pohybu (kinetóza)
  • pre zmätené dezorientované zvieratá s poruchou rovnováhy
  • pri strate motorickej stability, závratiach, poruche vnútorného ucha
  • pri hormonálnej nerovnováhe



ZLOMYSEĽNOSŤ

WILLOW
  • navodzuje dobrú náladu
  • pre zlomyselné, vzdorovité zvieratá
  • ak sa zdá, že zviera robí niečo naschvál (ničí veci, značkuje močom v interiéry)